Kredietgegevens aanleveren via SBR:

SBR staat voor Standaard Bedrijfsrapportages.

Vanaf 1 januari 2017 zullen bij een financiering aanvraag de financiële gegevens van jouw bedrijf moeten worden aangeleverd via SBR. Dit zal ook gelden voor het bijwerken van gegevens als je al een financiering hebt lopen bij een bank.

SBR lijkt erg ingewikkeld en ook het aanleveren van de gegevens is aan hoge kosten gebonden daarom wordt dit vaak uitbesteed aan een accountant of boekhouder. Die kan dan omdat het om meerdere aanleveringen per jaar gaat, per aanlevering goedkoper uit zijn en jij dan dus ook.

Veel informatie op het internet gaat echter over grotere bedrijven dan een eenmanszaak en de meeste informatie die aangeboden wordt, is vrij ingewikkeld om door te nemen. Misschien heb je ook al gezocht naar wat informatie over SBR in jip-en-janneketaal? Helaas is een hoop in vaag of wollig taalgebruik. Er wordt veel geschreven maar uiteindelijk ben je nog geen stap verder gekomen.

Want hoe zit dan nu als kleine zelfstandige die zelf de boekhouding doet? Moet je nu allemaal dure software aanschaffen? Moet je in het bezit zijn van een PKI-certificaat wat ook elk jaar weer kosten met zich meebrengt? De bedragen zijn dan toch gauw € 300,- euro per jaar. Het alternatief zou het inschakelen van een boekhouder of accountant zijn maar die vraagt dan ook het nodige omdat de kosten doorbelast moeten worden.

Het antwoord op het zelf aanleveren van gegevens via SBR als kleine zelfstandige ondernemer is:

Welnee, je kunt het gewoon ook zelf!  Tenminste als je wel gebruik maakt van een goed boekhoudpakket maar ik neem even aan dat je dat doet.

Een goed boekhoudpakket kan namelijk gegevens exporteren in XBRL-formaat. In jip-en-janneketaal taal: de gegevens uit jouw administratie kunnen met één druk op de knop vanuit jouw boekhoudpakket gedownload worden in een bestand. Dit bestand heeft een XBRL-formaat. Je hoeft er verder niet veel meer mee te doen dan opslaan op de computer.

Als je gebruik maakt van de ING, ABN-Amro of Rabobank kan je de gegevens van de kredietrapportage zelf inzenden via SBR. Ga hiervoor naar sbrdirect.nl en klik in het welkom scherm op “ik ben ondernemer”. Volg de stappen op het scherm, en kies bij importeren de download die je hebt gemaakt uit jouw boekhoudpakket. Vul eventuele andere gegevens aan en verzend het bestand met behulp van de beveiligingscode, verkregen via sms op jouw mobiele telefoon naar de bank.

Wil je dit eens even rustig bekijken in een filmpje voordat je ermee aan de slag gaat?

Niet alleen de ondernemer met een eenmanszaak kan op deze manier de kredietgegevens aanleveren bij zijn bank via SBR. Als je een vennoot bent in een VOF of bij een maatschap kan het ook. Eigenlijk kunnen alle kleinere ondernemers via sbrdirect.nl de gegevens aanleveren. Het mooiste is: HET IS GRATIS!

En hoe zit dat dan met het aanleveren van de stukken aan de KVK? Dat moet toch ook via SBR?

Een micro onderneming kan deze gegevens t/m de jaarrekening van 2015 nog via de post opsturen. Vanaf 2016 zou dat moeten gaan via SBR maar het is ook mogelijk om het handmatig in te voeren via deze link: http://goo.gl/nDDQ35. Je hebt dan wel een toegangscode nodig voor het handelsregister maar die kan je eenvoudig aanvragen via deze link: http://goo.gl/xt6blH

Wil je toch liever hulp hierbij? Maak dan even een afspraak dan doen we het samen!

6 thoughts on “SBR

  1. Hello! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedanken voor dit zeer nuttig artikel u!

Comments are closed.